ForumCix
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ForumCix

;) Türkiyenin en iyi sanal gazetesi. :)
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
En son konular
» DÜNYA ÜÇÜNCÜSÜ TÜRKİYEEEE
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Icon_minitimeSalı Eyl. 08, 2009 12:38 pm tarafından Admin

» Aynalı Mağara
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Icon_minitimeC.tesi Ocak 10, 2009 4:49 pm tarafından Admin_MaviSızı

» Ev yemeği bat
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Icon_minitimeC.tesi Ocak 10, 2009 4:46 pm tarafından Admin_MaviSızı

» YENGEÇ BURCU 2009
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Icon_minitimePtsi Ocak 05, 2009 5:04 pm tarafından Admin_MaviSızı

» YAY BURCU 2009
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Icon_minitimePtsi Ocak 05, 2009 5:03 pm tarafından Admin_MaviSızı

» TERAZİ BURCU 2009
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Icon_minitimePtsi Ocak 05, 2009 5:02 pm tarafından Admin_MaviSızı

» OĞLAK BURCU 2009
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Icon_minitimePtsi Ocak 05, 2009 5:01 pm tarafından Admin_MaviSızı

» KOVA BURCU 2009
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Icon_minitimePtsi Ocak 05, 2009 5:00 pm tarafından Admin_MaviSızı

» İKİZLER BURCU 2009
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Icon_minitimePtsi Ocak 05, 2009 4:58 pm tarafından Admin_MaviSızı

Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
Forum
Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Ortaklar

 

 TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Admin_MaviSızı
Admin
Admin
Admin_MaviSızı


Mesaj Sayısı : 109
Kayıt tarihi : 06/10/08

TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Empty
MesajKonu: TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR   TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR Icon_minitimePaz Kas. 02, 2008 3:26 pm

Asagidaki yazimizda tüp bebek tedavisinde merak ettiginiz tum sorulari ve bu sorularin cevaplarini bulabileceksiniz.



TÜP BEBEK TEDAVİSİ KISACA NEDİR?
Tüp bebek tedavisi, kadın vücudunda üretilen yumurta hücrelerinin özel iğnelerle vücut dışına alınarak erkeğin spermi ile laboratuar ortamında döllenmesi ve elde edilen embriyo veya embriyoların kadın rahmi içine transfer edilmesi mantığına dayalı işlemlere verilen isimdir.

Tüp Bebek tedavisi uygulanacak hastalara kadın yaşı, yumurtalık rezervi, kan hormon değerleri ve boy/kilo oranına göre uygun bir tedavi protokolü ve ilaç dozu belirlenmektedir.

Uzun tedavi protokolünde önce yumurtalıkları baskılayıcı hormonlar burun spreyi veya cilt altı iğnesi şeklinde yaklaşık 10-12 gün süre ile uygulanır. Hastanın adet görmesi ile birlikte tedavinin ikinci bölümüne geçilir ve ortalama 8-10 gün süreyle yumurta gelişimini sağlayacak hormon tedavisi uygulanır. Ardından da yumurtalar toplanır.

Kısa tedavi protokollerinde ise yumurta gelişimini sağlayacak ilaçlara adetin 2. veya 3. gününden itibaren başlanmakta,yumurtalığın kendi salgıladığı hormonları kontrol etmeye yönelik baskılayıcı ilaçlar ise tedavinin ileri günlerinde bu tedaviye eklenmektedir.

Hastalar kan hormon düzeyleri ve vajinal ultrasonografi ile izlenerek foliküller uygun büyüklüğe ulaştığında insan koryonik gonadotropini yani halk arasında bilinen adıyla yumurta çatlatma iğnesi verilir ve 33-36 saat sonra da yumurta toplama işlemi yapılır.

Bu işlem hastaların ağrı duymaması için anestezi altında yapılmakta ve ortalama olarak 10-15 dakika sürmektedir.

Yumurta toplanmasından sonra 2-5 gün içinde seçilecek embriyolar, rahim ağzı ince bir kateter yardımı ile geçilerek rahim içine transfer edilecektir. Embriyo transferi ağrısız bir işlem olup ultrasonografi eşliğinde uygulandığı için hastalarımız tarafından da izlenebilmektedir. Embriyo transferini takiben yaklaşık olarak 30-45 dakika yatak istirahati sonrası hastalarımız evlerine gönderilmektedir.




ÇOCUK SAHİBİ OLAMAYAN ÇİFTLERDE TEK TEDAVİ YÖNTEMİ TÜP BEBEK MİDİR?
Çocuk sahibi olmak ve gebelik icin güçlük çeken çiftlerde detaylı bir inceleme ile problemin nereden kaynaklandığı aydınlatılmalı, tedavi gerekliliği belirlenmeli ve çiftin en kolay şekilde gebelik elde etmesini sağlayacak olan tedavi yöntemi belirlenerek çifte sunulmalıdır.

Tedavi yöntemleri; en kaba sınıflamayla tüp problemlerinin cerrahi olarak tedavisi, yumurtlama uyarısı ve takibi, aşılama ve tüp bebek tedavisidir. Uygun şartlara sahip olan çiftlerde, ilaçlarla yumurta gelişiminin sağlanmasını takiben spermin belirli işlemlerden geçirilerek rahmin içerisine verilmesi anlamına gelen "intrauterin inseminasyon" (aşılama) tedavisi ile hamilelik elde edilebilir.

Yukarı


KISIRLIK TEDAVİSİ İÇİN NE ZAMAN BAŞVURULMALIDIR?
Genel olarak eslerin herhangi bir korunma yöntemi uygulamadan ve düzenli cinsel ilişkiye girmelerine rağmen 1 yıl boyunca gebe kalamaması durumunda doktora müracat etmeleri önerilir. Ancak günümüzde daha geç yaşlarda evlenme oranı arttığında kısırlıkla ilgili şüphesi olan erkeklerin üroloji uzmanına müracaatı önerilir. Mutlaka çiftler eşleri ile birlikte muayeneye gelmelidirler. Erkeklerde genel fiziksel muayenenin yanı sıra gerekli hormon tetkikleri, gerekli ise genetik incelemeler ve mutlaka geçmişte yapılmış dahi olsa merkezimizde semen analizinin tekrar incelenmesini gerekmektedir.




BAŞVURUDAN SONRA UYGULAMAYA GEÇİŞ SÜRESİ NE KADARDIR?
Kadın ve erkeğin ön incelemelerinin yapılması için kadının adet bitimindeki hafta ve erkeğin de 3-5 günlük cinsel perhizde olduğu dönem en uygundur. İlk değerlendirme için 2 gün zaman ayırmak yeterlidir. Test sonuçları takip edilerek doktorlar tarafından yapılan ortak konsültasyonda çift için gebelik şansının en yüksek olduğu tedavi yöntemine karar verilir. Tedavinin hastanede geçen süresi yaklaşık 15 gündür.




TÜP BEBEK TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER?
Embriyoların (döllenmiş yumurta) beslenip gelişebilmesi için rahim iç zarına tutunması gerekiyor. Eğer embriyonu çevreleyen zar gereğinden kalınsa rahime tutunma işlemi gerçekleşemez ve gebelik olmaz. Embriyonun rahim duvarına tutunmasını kolaylaştırmak için bu zar çeşitli işlemlerle inceltilebilir veya bir kısmında küçük bir delik oluşturulabilir. Geçmiş yıllarda bazı kimyasal maddeler ve enzimler kullanılarak yapılan bu işlem artık lazer sistemiyle yapılabiliyor. Lazer daha önce tüp bebek yöntemiyle gebelik elde edememiş kişilerde, 35 yaş ve üstü kadınlarda kullanılıyor. Ayrıca genetik tanı için biyopsi yapılacak embriyonlara, dondurma-çözme sonrası elde edilmiş embriyonlara, önceki denemelerinde iyi kalitede embriyon elde edilmesine rağmen gebelik olmayan vakalara, FSH hormonu sınırda ya da yüksek olan olgularda uygulanıyor.




TÜP BEBEK UYGULAMASI İÇİN YAŞ SINIRI VAR MIDIR?
Adetin 3. gününde yapılan hormon testleri ve ultrasonografide görülen yumurtalık kapasitesi yumurtalık fonksiyonlarınızın uygun olduğunu gösterir ise 45 yaşına kadar tüp bebek işlemi uygulanabilmektedir. Ancak 38 yaş ve üstü kadınlarda uygulama yapılırken preimplantasyon genetik tanı yöntemi ile embriyolarınızın kromozomlar yönünden normal olup olmadığının araştırılması önerilmektedir.




KADIN YAŞI BAŞARIYI ETKİLER Mİ?
Kesinlikle evet! Öyle ki günümüzde erkek kısırlığının her tipine geniş bir tedavi imkanı sağlanmasına karşılık tedavide ortaya çıkan en büyük engel kadın yaşının ileri olmasıdır. Kadının yaşı ve buna bağlı az yumurta elde edilmesi başarıyı etkileyen en önemli faktördür. Ancak yumurtalık kapasitesinin iyi olduğu kabul edilen 40 yaş ve üstü kadınlarda preimplantasyon genetik tanı uygulanarak %25-30 civarında gebelik elde edilmektedir.

Yukarı


TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE BAŞARI MEVSİMLERE GÖRE DEĞİŞİR Mİ?
Tüp bebek uygulamaları uzun yıllardır gerçekleştirilmektedir. Bu yıllar içerisinde elde edilen tecrübeler, tedavi başarısının aylara veya mevsimlere göre fark göstermediğini ortaya koymaktadır.




TÜP BEBEK UYGULAMALARI KAÇ KEZ TEKRARLANABİLİYOR?
Tedavinin bilinen bir sınırı olmamakla birlikte 7-8 uygulama yapılabilir. Her uygulama arasında en az 2-3 ay ara verilmelidir.




TÜP BEBEK UYGULAMALARINDA TÜPLERİN AÇIK OLMASI GEREKLİ MİDİR?
Hayır. Toplanan yumurtalar sperm ile döllendikten sonra oluşan embriyolar rahim içine yerleştirilir. (Yumurtalar vajinal yolda ultrosonografi eşliğinde toplanır.) Dolayısıyla tubaların açıklığının bir önemi yoktur fakat tuba içerisinde bir sıvı birikimi söz konusu ise bu sıvının rahim içine akışı embriyo tutunmasını etkileyeceğinden ya tuba çıkarılmalı ya da uterus ile bağlantısı kesilmelidir.




TÜP BEBEK GEBELİKLERİNDE DÜŞÜK RİSKİ DAHA YÜKSEK MİDİR?
Hayır. Kendiliğinden oluşan veya tüp bebek yöntemleri ile elde edilen gebeliklerin yaklaşık %15'inin düşükle sonlandığı bilinmektedir. Kendiliğinden oluşan gebeliklerde erken dönemdeki düşükler bazen birkaç günlük adet gecikmesi ve bunu takip eden normalden biraz fazla miktarda bir adet kanamsı gibi algılanabilir. Oysa yapılacak kan tahlilleri bunun bir gebelik kaybı olduğunu gösterecektir. Tüp bebek uygulamalarında gebelik sonuçları çok erken dönemden itibaren kan tahlilleri ile takip edildiğinden, her dönemdeki gebelik kayıpları kesin olarak tanımlanmaktadır. Bu durum da düşük oranlarının daha yüksek olduğu gibi yanlış bir kanıya sebep olmaktadır.




SİGARA ÇOCUK SAHİBİ OLMAYI ETKİLER Mİ?
Uzun süreli ve yüksek sayıda sigara kullanımının üreme sistemi ve hormon aktivitesini olumsuz etkilediği düşünülmektedir.Etkinin özellikle yumurtalıklar düzeyinde olabileceği ve sigaranın adet düzensizliği,infertilite ve erken menopoz gibi önemli sonuçlara yol açabileği bilinmelidir. Gebelik oluştuğunda da fetusda gelişme geriliği ve düşük doğum ağırlığına yol açabilir.




STRESS KISIRLIĞA YOL AÇAR MI?
Kısırlık ve tedavisinin hayli stresli bir deneyim olmasına rağmen stres yüzünden kısırlığın ortaya çıktığını söylemek zordur. Bununla birlikte, bazı durumlarda yüksek seviyelerdeki stres, kadınlarda hormon seviyelerinin değişmesine ve buna bağlı olarak da yumurta gelişiminde bozulmaya neden olabilmektedir.

Buna ek olarak, yine aşırı stres kadınlarda fallop tüpü spazmlarına, erkeklerde ise sperm sayısının azalmasına da neden olabilir. Tüp bebek tedavisi de kimi çiftler için oldukça stresli bir süreç olabilmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İLE İLGİLİ SORU VE CEVAPLAR
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» TÜP BEBEK TEDAVİSİ
» BEBEK EMZİRMEK
» TÜP BEBEK MERKEZLERİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
ForumCix :: Sağlık ve yaşam. :: Hamilelik-
Buraya geçin: