Antep'te özellikle sahur sofraların vaz geçilmez tatlarından"Küncülü Ekmek". Yıl boyunca kahvaltıları ve sahur sofralarını süsleyen bu ekmek, geleneksel olarak taş fırınlarda yapılır. Küncü susamın bizim kullandığımız yöresel ismidir. Küncülü ekmek yaptırmak isteyenler, fırınlarla genellikle yan yana olan bakkalardan aldıkları susamı, fırına götürerek istedikleri ekmek adedini söylerler. Siz oracıkta beklerken, susam torbanız elden ele dolaşarak gezisini ekmeklerin üzerinde tamamlar ve fırına gönderilir. Kısa bir süre sonra mis kokusuyla fırıncı size ekmeklerinizi uzatıyordur. Sonrası sizin zevkinize ve kesenize kalmış. İster koyun teryağı, (Antep'te genellikle koyun tereyağı kullanılır.) ister zeytin piyazı veya muhteşem tadı ile Antep peyniri eşliğinde küncülü ekmeğin tadına varabilirsiniz.
Malzemeler:
400 gr. un
1 paket toz maya
Tuz
Su
2-3 kaşık sıvı yağ
Susam
Yapılışı:
Un, su, tuz,sıvıyağ ve maya ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğrulur, mayalanmaya bırakılır. Mayalanan hamurdan yumurtadan daha büyük bezeler hazırlanır. Her beze merdaneyle oval şekilde fazla inceltilmeden açılır. Açılan hamur pişirileceği tepsiye alınırak üzerine su sürülür.(Ben bu aşama da suya biraz pekmez karıştırıyorum daha lezzetli oluyor) Islatılan hamurun üzerine, her yerini kaplayacak şeklide bolca susam serpilir. Daha sonra, simetrik bir şekilde hamuru delmeden parmak uçlarıyla bastırılarak şekil verilir.( Resme bakınız.) Bu işlem, hem görüntünün güzel olması açısından hemde susamların dökülmemesi için yapılır. Bu şekilde hazırlanan ekmeklerin tepside bir süre daha kabarması beklenip 250° de fırınlanır.
Antep'te taş fırınlarda pişirildiği için tabi ki bu ikinci kabartma işlemide uygulanmıyor. Ben denemelerimde ikinci mayalanmanın çok daha güzel sonuç verdiğini gördüğüm için böyle hazırlıyorum..
Fırınlarda hazırlanış aşamasında farklı metotlar kullanılıyor; ben size evde en kolay hazırlanabileciği şekilde tarif etmeye çalıştım.